Μονάδα Ηλιακού Κλιματισμού με τη τεχνολογία αφύγρανσης –εξάτμισης2

Μονάδα Ηλιακού Κλιματισμού με τεχνολογία αφύγρανσης -εξάτμισης

 

Tο εγκατεστημένο σύστημα ηλιακού κλιματισμού είναι ένα σύστημα ανοιχτού κυκλώματος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία «Αφύγρανσης - Εξάτμισης» (Desiccant Evaporative Cooling) ή εν συντομία DEC. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα. Όταν η υγρασία του αέρα μειώνεται η θερμοκρασία του αυξάνεται, ενώ αντίστοιχα, όταν η υγρασία του αέρα αυξάνεται, η θερμοκρασία του μειώνεται. Η ψύξη του αέρα γίνεται με την απόρριψη (μεταφορά) της θερμοκρασίας του σε μία ψυχρότερη μάζα.

 

Η εγκατεστημένη μονάδα στο χώρο του ΠΕΝΑ είναι η πρώτη μονάδα DEC που εγκαθίσταται στην Ελλάδα (2007), ενώ παράλληλα είναι από τις λίγες πειραματικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη.

Η μονάδα κλιματισμού DEC αποτελείται από:

τον τροχό προσρόφησης: περιστρεφόμενος τροχός κατασκευασμένος από χλωριούχο λίθιο (LiCl). Οι διαστάσεις του τροχού (με το πλαίσιο στήριξης) είναι: 45εκ. μήκος, 60,5 εκ. πλάτος και 68 εκ. ύψος. Η διάμετρος του τροχού είναι 50,5 εκ. και το βάρος του 30 κιλά. Η συνήθης ταχύτητα περιστροφής είναι περίπου 12 rph (στροφές ανά ώρα).Η ικανότητα αφύγρανσης ανέρχεται σε 2 κιλά ανά ώρα.

τον τροχό ανάκτησης θερμότητας, περιστρεφόμενη πτερωτή κατασκευασμένη από αλουμίνιο. Οι διαστάσεις του τροχού ανάκτησης (με το πλαίσιο στήριξης) είναι: 30 εκ. μήκος, 60,5 εκ. πλάτος και 68 εκ. ύψος.  Η ταχύτητα περιστροφής του φτάνει τις 10 rpm (στροφές ανά λεπτό).Η διάμετρός του  είναι 50,5 εκ. και το βάρος του 50 κιλά.

δύο υγραντήρες αέρα, συσκευή η οποία αυξάνει την υγρασία του αέρα μέσω της ρίψης  σταγονιδίων νερού. Η συνήθης ημερήσια κατανάλωση νερού (για καθέναν από τους υγραντήρες) υπολογίζεται περίπου στα 20-25 λίτρα.

τον αναγεννητή, εναλλάκτης υγρού - αέρα. Η χρήση του στην κλιματιστική μονάδα είναι για τη θέρμανση του αέρα από ζεστό νερό που προέρχεται από το κύκλωμα των ηλιακών συλλεκτών.

τους ανεμιστήρες προσαγωγής και επιστροφής του αέρα

τους θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες και το δοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού (Θερμοδοχείο). Οι συλλέκτες της μονάδας είναι επίπεδοι επιλεκτικοί συλλέκτες με συνολική  επιφάνεια 10m2. Το θερμοδοχείο χωρητικότητας 500 lt περιλαμβάνει ηλεκτρική αντίσταση ισχύος 6kW που χρησιμοποιείται ως εφεδρική πηγή ενέργειας.

 

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ρυθμίσεων για τη λειτουργία  ψύξης. Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις συνθήκες του εξωτερικού αέρα (περιβάλλοντος), του εσωτερικού αέρα (χώρου) και τις επιθυμητές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας. Όταν απαιτείται μικρή πτώση της θερμοκρασίας του αέρα παροχής επιλέγεται η αδιαβατική λειτουργία της μονάδας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση επιλέγεται η λειτουργία με προσρόφηση κατά την οποία παράγεται η μέγιστη δυνατή ψυκτική ισχύς. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του χώρου. Γι' αυτό το σκοπό, ένας εναλλάκτης υγρού-αέρα παρόμοιος με τον αναγεννητή, τοποθετείται στον αγωγό προσαγωγής πριν τον υγραντήρα του αέρα. Όταν χρειάζεται θέρμανση, ο αέρας θερμαίνεται από τον εναλλάκτη ο οποίος τροφοδοτείται με ζεστό νερό από το σύστημα ηλιακών συλλεκτών.

 

Πληροφορίες:

Δημήτρης Χασάπης, Renewable Energy Systems Technology Eng. MSc,

Τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων

e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκτύπωση

 

cres_gr pena_GR1 EPAN_GR