ΠΕΝΑ Πάρκο ΕΝεργειακής Αγωγής

 

Η αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη μας είναι γεγονός και γι’ αυτήν ευθυνόμαστε όλοι. Καταναλώνουμε ενέργεια σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες και ενώ οι ενεργειακές μας ανάγκες μας με την πρόοδο της τεχνολογίας αυξάνονται συνεχώς, τα αποθέματα της Γης εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχει λύση; Υπάρχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η ανεξάντλητη ενέργεια που μας προσφέρει απλόχερα η ίδια η φύση, οι οποίες μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα και ταυτόχρονα να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας δημιούργησε το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής για να παρουσιάσει τις σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από πραγματικά συστήματα μικρής κλίμακας και να δώσει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τα οφέλη των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών τεχνολογιών.

To ΠΕΝΑ διαμορφώθηκε μέσα στο Επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3,01 ΜW το οποίο λειτουργεί από το 1998. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 2.453.299€, υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Ε. Π «Ανταγωνιστικότητα», 3ο Κ. Π. Σ. του Υπουργείου Ανάπτυξης (Δράση 2.1.1 & 9.1.2.) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Πάρκο εντάσσεται αισθητικά στο τοπίο και η κατασκευή έγινε με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η περιοχή του πάρκου οριοθετείται από ένα ξύλινο μονοπάτι φωτιζόμενο με αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά. Στη διαδρομή ο επισκέπτης συναντά εκπαιδευτικές περιοχές και ενεργειακούς εκθεσιακούς κόμβους αφιερωμένους στις διάφορες μορφές των ΑΠΕ. Δύο ηλεκτρικά οχήματα θα εξυπηρετούν στη μεταφορά των ατόμων με κινητικές δυσκολίες

Το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής του ΚΑΠΕ αποτελεί την πρώτη συνδυασμένη μονάδα ενημέρωσης, επίδειξης & εκπαίδευσης σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

cres_gr pena_GR1 EPAN_GR