• Αρχική Σελίδα

Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης 2

Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης

Το εγκατεστημένο σύστημα έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών θέρμανσης ενός κτιρίου από 200 έως 400 m2, ανάλογα με την ποιότητα της μόνωσής του και αποτελείται από:

  • σιλό αποθήκευσης καυσίμου, (κυλινδρικό, χαμηλού ύψους για επιδεικτικούς σκοπούς)
  • κοχλία μεταφοράς καυσίμου,
  • ενδιάμεσο δοχείο με έλεγχο στάθμης,
  • κοχλία μεταφοράς καυσίμου με διάταξη προστασίας από μετάδοση φωτιάς προς τα πίσω,
  • λέβητα βιομάζας με το θάλαμο καύσης και την επιφάνεια εναλλαγής θερμότητας, 20 έως 35 kW
  • καμινάδα,
  • δοχείο στάχτης και
  • διάταξη ηλεκτρονικού ελέγχου του συστήματος.

 Το σύστημα μπορεί να δεχτεί ως καύσιμο θρυμματισμένο ξύλο ή pellets (συσσωματώματα βιομάζας). Το καύσιμο μεταφέρεται με κοχλία μεταφοράς από το σιλό αποθήκευσης και πέφτει στο ενδιάμεσο δοχείο. Πριν από την είσοδο του υλικού στο δοχείο υπάρχει διάταξη προστασίας από μετάδοση φωτιάς προς τα πίσω (πυροστεγές καπάκι με ελατήριο και σερβοκινητήρα). Από τον πυθμένα του ενδιάμεσου δοχείου το υλικό μεταφέρεται με κοχλία στον καυστήρα. Το καύσιμο εισάγεται στο κάτω μέρος της χοάνης καύσης, στο κέντρο και «αναβλύζει» καθώς ωθείται.

 Η έναυση του καυσίμου γίνεται αυτόματα με θερμό αέρα (θερμοπίστολο). Η έναυση και στη συνέχεια η καύση παρακολουθούνται μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας και τον αισθητήρα λ, στο θάλαμο καύσης και στα καυσαέρια. Ο αισθητήρας λ μετράει την συγκέντρωση του οξυγόνου στα καυσαέρια. Κατά περίπτωση υπάρχει μια επιθυμητή τιμή συγκέντρωσης οξυγόνου για την επίτευξη βέλτιστης καύσης. Έτσι ρυθμίζονται συνεχώς οι παροχές αέρα (πρωτεύοντος και δευτερεύοντος), ώστε να επιτυγχάνεται αυτή η επιθυμητή τιμή.

 Η ροή του καυσίμου είναι συνεχής. Το καιγόμενο υλικό προχωρεί ακτινικά προς την περιφέρεια της χοάνης, φτάνει στο χείλος ως στάχτη και πέφτει.

 Στην έξοδο των καυσαερίων υπάρχει ανεμιστήρας μεταβλητών στροφών, ο οποίος δημιουργεί αναρρόφηση εξαναγκάζοντας τον αέρα να περάσει από το θάλαμο καύσης ενώ παράλληλα διαμορφώνει τη συνολική παροχή του. Ο πρωτεύων αέρας παρέχεται υπό πίεση, μέσω ανεξάρτητα ρυθμιζόμενης παροχής, ενώ ο δευτερεύων λόγω αναρρόφησης, μέσω 2 επιστόμιων. Η αναλογία πρωτεύοντος/ δευτερεύοντος αέρα ρυθμίζεται ώστε οι τιμές του αισθητήρα λ να είναι οι επιθυμητές.

 Τα καυσαέρια φτάνουν στην έξοδο του λέβητα σε θερμοκρασία 180οC. Η στάχτη που πέφτει από την χοάνη μεταφέρεται με κοχλία στο δοχείο στάχτης.

 Το θερμό νερό που παράγεται στο λέβητα κυκλοφορεί στο δίκτυο θέρμανσης τροφοδοτώντας θερμαντικό σώμα και fan coil ενώ επίσης θερμαίνει νερό χρήσης σε θερμοδοχείο καλύπτοντας και τις ανάγκες θερμού νερού χρήσης του κτιρίου.

 Ένα τέτοιο σύστημα, ανάλογα με την ισχύ του λέβητα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θερμότητα σε κατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ. Όταν ένα τέτοιο σύστημα αφορά σε κτίριο ενταγμένο στον αστικό ιστό το καύσιμο που προτείνεται είναι τα pellets λόγω των σημαντικά μικρότερων απαιτήσεων σε χώρο αποθήκευσης και των σταθερότερων χαρακτηριστικών του καυσίμου. Οπότε προτιμάται και λέβητας σχεδιασμένος για το συγκεκριμένο καύσιμο. Επίσης υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις για την αποθήκευση του καυσίμου ανάλογα με τις δυνατότητες του κτιρίου.

  

Πληροφορίες:

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Χημικός Μηχανικός,

Τμήμα Βιομάζας

e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.';document.getElementById('cloak5b7395c4a1e57efd822b25cb0786abd7').innerHTML += ''+addy_text5b7395c4a1e57efd822b25cb0786abd7+'<\/a>';   

Εκτύπωση

 

cres_gr pena_GR1 EPAN_GR