Αντλητική Μονάδα με Φωτοβολταϊκό Σύστημα

Καταχωρήθηκε στο Επιδεικτικές Μονάδες

Επιδεικτικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Άντλησης Νερού

Για την επίδειξη της Φ/Β τεχνολογίας έχει γίνει η εγκατάσταση ενός μικρού Φ/Β συστήματος, ονομαστικής ισχύος 160 Wp, το οποίο τροφοδοτεί τον ηλεκτρικό κινητήρα μιας αντλίας. Η αντλία είναι εμβαπτισμένη σε δεξαμενή, με διαφανή τοιχώματα, και κυκλοφορεί το νερό σε ένα εξωτερικό υδραυλικό κύκλωμα, το οποίο καταλήγει πάλι στη δεξαμενή. Η όλη διάταξη είναι εξοπλισμένη με εποπτικά όργανα για την παρακολούθηση των κυριοτέρων παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος.

 

Το σύστημα που παρουσιάζεται ανήκει στην κατηγορία των αυτόνομων Φ/Β συστημάτων, και δεν απαιτείται η ύπαρξη ηλεκτρικού δικτύου για να λειτουργήσει. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται τροφοδοτεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα όπου μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια για την άντληση του νερού. Οι διακυμάνσεις της ηλιακής ακτινοβολίας απλώς επηρεάζουν τη μηχανική ενέργεια που αποδίδει η αντλία και τελικώς την παροχή του νερού. Σε μια πραγματική εφαρμογή, το νερό αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή για να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Η δεξαμενή δηλαδή κατά κάποιο τρόπο εκτελεί το ρόλο της μπαταρίας.

Ο κινητήρας της αντλίας είναι συνεχούς ρεύματος έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση μετατροπέα από συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από 4 φωτοβολταϊκά πλαίσια τύπου δισεληνιούχου ινδιούχου χαλκού (CIS). Κάθε πλαίσιο είναι 40 Wp και λειτουργεί με τάση 16.5 Volts και ρεύμα 2.5 Amps σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας.

 

Η αντλία που έχει χρησιμοποιηθεί έχει κινητήρα συνεχούς ρεύματος 120 W και η ροή του νερού μεταβάλλεται ανάλογα με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας η ροή του νερού είναι της τάξης των 400 λίτρων ανά ώρα. Στο υδραυλικό κύκλωμα του συστήματος περιλαμβάνεται  ροόμετρο με οπτική ένδειξη για τη ροή του νερού.

 

Η παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος γίνεται μέσω μετρητικών οργάνων, ενώ για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας έχει χρησιμοποιηθεί ένα πυρανόμετρο φ/β τύπου.

 

Πληροφορίες:

Τμήμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων & Διεσπαρμένης Παραγωγής

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκτύπωση